Actueel

Bericht geplaatst op: 22-01-2020

Polis van reisorganisatie vaak ongunstig

De Consumentenbond adviseert reizigers om niet zomaar de reis- en annuleringsverzekering aan te vinken die luchtvaartmaatschappijen of reisbureaus aanbieden. De dekking valt vaak tegen en de voorwaarden zijn onduidelijk, zegt de bond op basis van de polisvoorwaarden van 15 reisaanbieders.

Veel reisorganisaties bieden klanten tijdens het boekingsproces standaard verzekeringen aan van internationale verzekeraars. Met een premie van gemiddeld 5% van de reissom en veel beperkende voorwaarden niet de meest gunstige optie, concludeert de Consumentenbond.

Annuleringsverzekering

Voor wat betreft de annuleringsverzekering spant vliegticketverkoper WTC de kroon met premies tot wel 28% van de reissom. “Daarvoor krijgt de verzekerde bij annulering slechts 85% van de ticketkosten terug. Daarbovenop betaalt de klant aan het reisbureau nog eens 50 euro, zodra hij aanspraak maakt op de verzekering. Bovendien stopt de verzekering 48 uur voor vertrek”, aldus de Consumentenbond.

Hoewel Sunweb en TUI beiden melden dat de klant met de aangeboden verzekering ‘om elke reden’ mag annuleren, worden in de polisvoorwaarden van de verzekeraar zelf (de Europeesche) diverse uitsluitingen genoemd. “Denk daarbij aan noodweer op de vakantiebestemming, een ernstig ziek huisdier en zelfs het faillissement van de reisorganisatie.”

Naar aanleiding van het onderzoek heeft reisorganisatie Sunweb de slogan bij de door hen aangeboden annuleringsverzekering veranderd van ‘Annuleren om elke reden’ naar ‘Ruimere annuleringsdekking’.

Reisverzekering

Bij de verzekeringen die Easyjet en Schipholtickets aanbieden zijn zoek- en reddingskosten uitgesloten van dekking, maar op de verzekeringskaart waarin de verzekeraar de belangrijkste kenmerken van zijn product samenvat, kon de Consumentenbond deze uitsluiting niet terugvinden. “Dat blijkt pas na lezing van de uitgebreide polisvoorwaarden, terwijl dit bijvoorbeeld voor wintersporters, wandelaars en zeilers een belangrijke dekking is. Maar ook de wintersportdekking ontbreekt in de meeste reisverzekeringen, zelfs bij aanbieders van vluchten naar winterbestemmingen.”

Bagagedekking

De reisverzekeringen die door de Consumentenbond werden onderzocht scoren ook slecht op bagagedekking. Vooral de dekking van elektronica, zoals laptops, camera’s en smartphones, is minimaal. Expedia biedt een verzekering aan die smartphones en tablets zelfs helemaal uitsluit van dekking. Net als fietsen, kunstgebitten, gehoorapparaten, sleutels, brillen, lenzen en reisdocumenten. Ook Ryanair (Europ Assistance) sluit elektronica, brillen en contactlenzen uit van dekking. Bij bagage die wel onder de dekking valt, keert de verzekeraar alleen uit als de verzekerde een aankoopbewijs kan laten zien.


Nieuwsoverzicht